Auriculomedicine

Wanneer:08/05 09:00 - 17:00
Docent:Sofie Denaeyer
Opmerking:

Omschrijving van de opleiding:

Auriculomedicine


Auriculotherapie en -medicine is de westerse vorm van reflex-ooracupunctuur. Ooracupunctuur wordt onderverdeeld in auriculotherapie en auriculomédecine.

De auriculomedicine maakt deel uit van de energetische geneeskunde, waarbij de chinesese geneeskunde( emoties), de indiase geneeskunde (bewustzijnsniveau) en de westerse geneeskunde verenigd worden. Hierbij wordt het oor gebruikt voor zowel het opsporen van de oorzaak als voor de behandeling.
De mogelijkheid is ontstaan door de ontdekking van het VAS (=Vasculair autonoom signaal). Dr. Paul Nogier ontdekte dat een lichte aanraking van een pathologisch punt op de oorschelp een voel-bare verandering veroorzaakte aan de polsslag van de patiënt. Raakte hij de oorschelp op een andere plaats aan, dan gebeurde er niets met de polsslag.

Het onderzoek op basis van het VAS berust op een doelgerichte communicatie met het lichaam. Concreet worden er “vragen” gesteld aan het organisme door het prikkelen van het oor met bepaalde frequenties. De antwoorden worden gegeven door middel van het polssignaal, het VAS.
Met het VAS kan de therapeut op verschillende niveaus verstoringen vinden:
• chakraniveau,
• energetisch niveau
• fysieke niveau
• Geneesmiddelentest: homeopathische middelen
• Toxiciteit: geneesmiddelen, voedselintoleranties
• TherapiecontroleBij de behandeling stimuleert men bepaalde punten op de oorschelp die via het centraal zenuwstelsel reflexmatig verbonden zijn met bepaalde delen van het lichaam. Elk lichaamsdeel, elk orgaan, elke functie in het lichaam heeft een overeenkomstige reflexzone in de oorschelp. De behandeling gebeurt door kleine verblijfsnaalden of kleine metalen kogeltjes te gebruiken die een paar dagen ter plaatse blijven zitten.


Deze therapie bestaat uit het opsporen en behandelen van de specifieke blokkades die het zelfhelend vermogen van het lichaam blokkeren. Het is een op zichzelf staande therapie die de dieperliggende oorzaken van fysieke klachten opspoort en behandelt.

Deze cursus omvat de basiscursus auriculomedicine. Nadien is er mogelijkheid om verdere nascholingen te volgen.