Cursusaanbod

Cursusaanbod > Sportacupunctuur: Efficiënte acupunctuurbehandeling bij Schouder- en Heupklachten >
Sportacupunctuur: Efficiënte acupunctuurbehandeling bij Schouder- en Heupklachten

Efficiënte acupunctuurtechnieken bij schouder- en heupklachten

Een stappenplan bij het behandelen van musculoskeletale letsels en het verbeteren van de prestatie van een sporter.


Studieduur:
4 lesdagen verdeeld over 2 weekends.


Omschrijving:
Iedere acupuncturist wordt in de praktijk meerdere malen per dag geconfronteerd met musculoskeletale aandoeningen. Bij statistieken vormen deze groep de nummer één van de indicatiegebieden. Maar of ze daadwerkelijk gemakkelijk te behandelen zijn is maar de vraag. In de Traditionele Chinese Geneeswijzen wordt er eigenlijk niet zoveel aandacht aan besteed, in vergelijking met Zang Fu problematieken. Er is in de oude Chinese geschriften maar weinig te vinden over bv. sportletsels. Menig acupuncturist is dikwijls gefrustreerd door het resultaat dat hij behaalt bij de zogezegde simpele klachten.

Daarbij komt nog dat onder de musculoskeletale letsels schouder- en heupklachten nog de moeilijkst te behandelen onderdelen zijn.


Schouderklachten zoals schouder rotator-cuff syndroom en andere komen voor bij zwemmers, triathleten en beoefenaars van werpsporten (tennis – volleybal…).


 Heupklachten komen dan veel voor bij lopers en wielrenners door het repetitief karakter van hun bewegingspatroon.

 Maar ook heel wat niet-sportievelingen hebben last van schouder- en heupklachten door een eenzijdig overbelasten van de spieren en gewrichten zoals kappers, bouwvakkers, huisvrouwen…

 Het gaat hier om een zeer veel gehoorde klacht in de praktijk. Acupunctuur heeft een waaier aan mogelijkheden om dergelijke klachten efficiënt te behandelen. Het komt er op aan om de juiste combinatie van en met de juiste meridaanpunten te gebruiken.


Hoe men dit moet doen is de bedoeling van de cursus. Er wordt een stappenplan aangeleerd met een selectieve puntencombinatie. Dit stappenplan maakt gebruik van klassieke meridiaanpunten en nieuwe acupunctuurpunten en dito combinaties, gebaseerd op de werken van Dr. Tan, Master Tung, Jason Robertson en Whitfield Reaves.

In deze 4 daagse bijscholing krijgt men nieuwe inzichten in de relatie tussen Westerse anatomie (spieren) en het verloop en gebruik van de meridianen met als resultaat een zeer praktische benadering voor het behandelen van musculoskeletale aandoeningen. De nadruk zal dus vooral liggen op praktijkgericht onderwijs.


Naast het behandelen van letsels zal er ook aandacht besteed worden aan de TCM visie op het verbeteren van de prestatie van de atleet met acupunctuur en ooracupunctuur.

Dag 1:
uitleg over het stappenplan.
uitdiepen puntencombinaties

Dag 2:
Theorie en praktijk voor het behandelen van schouderklachten.

Dag 3:
Verhogen van de prestatie van de atleet (sportbegeleiding) met acupunctuur en ooracupunctuur.

Dag 4:
Theorie en praktijk voor het behandelen van heupklachten.


Lesgever:
Joshua De Vos


Toelatingsvoorwaarden:
Deze bijscholing is bedoeld voor acupuncturisten.


Prijs: 560€
Minimum aantal deelnemers is 10. Maximum aantal deelnemers is 20.


Lesuren:
vrijdag: 13u30 tot 18u00
zaterdag: 9u00 tot 17u00


Algemene info:
Lees hier alles over de algemene info ivm. de cursussen. 


Erkenning:
Deze cursus van OTCG wordt erkend door de meeste beroepsverenigingen in België en Nederland.

Lesdata:
  • 24/01/2020
  • 25/01/2020
  • 14/02/2020
  • 15/02/2020
Terug