Voedingsadvies voor de dagelijkse klinische praktijk 2022-2023

Wanneer:02/12 13:30 - 20:00
Docent:Dolf Chin See Chong
Opmerking:

Deze opleiding loopt over vier weekenden.

De eerste drie weekenden worden in het Nederlands door Dolf Chin See Chong en Nancy Wong gegeven en gaan over de basisconcepten van de Chinese diëtetiek.

Dolf (met zijn jarenlange ervaring in de Chinese voedingsleer) zal tijdens de cursus verantwoordelijk zijn voor de theorie en de lesinhoud. Tezelfdertijd zal Nancy Wong laten zien hoe je gerechten klaar moet maken, ook hoe je bepaalde kook- en snijtechnieken kan toepassen op de voeding en waarom “oma’s” recept uit China nog altijd werkt tijdens bepaalde pathologieën. Deze unieke combinatie zal de student wegwijs maken in de Chinese voedingsleer. Live cooking, ruiken, proeven en zelf leren toepassen met de juiste kennis.

In deze cursus ligt de nadruk op de dagelijkse voedingsmiddelen, die in een ruim uitgeschreven syllabus (materia medica) beschreven zijn. Deze materia medica is de basis om de boeiende energetica van ons dagelijks eten te beschrijven: de impact van de verschillende smaken, kleuren, temperatuur, en hun effect op onze gezondheid zal je letterlijk ervaren.

Ruime basis om in weekend twee en drie dieper in te gaan op het behandelen van ziekten door voeding. Bovendien zijn er duidelijk parallellen met de Chinese fytotherapie, omdat veel voeding ‘kruiden’ en veel kruiden ‘voeding’ zijn.


Voor het vierde weekend hebben we Peter Torssell uitgenodigd. Een Zweed die goed verstaanbaar en eenvoudig Engels spreekt.

Peter Torssell is een inspirerende docent die erin slaagt op een heldere manier vanuit de Traditionele Chinese diëtetiek onze voedingsgewoontes door te lichten.
Startend vanuit onze westerse levensstijl met zijn eetgewoontes analyseert hij het effect van onze voeding op ons lichaam en geest. Het ruime referentiekader dat de Chinese diëtetiek ons biedt, zorgt ervoor dat zijn lessen de allure krijgen van een universeel kompas, dat de specifieke invloeden van de verschillende diëten en voedingsmiddelen verklaren.
Het paleolitic, vegetarisch of ‘farmer’ dieet zijn voor hem bijvoorbeeld drie interessante invalshoeken, die hun effect hebben op specifieke ‘typen’ (groot yin, groot yang, klein yin, klein yang..).
Ook zijn inspirerende beschouwingen rond koffie, tabak, suiker, zout, alcohol, de verschillende smaken… zijn verhelderend en praktisch toepasbaar.
Ziekten zoals het metabool syndroom (hoge bloeddruk, diabetes, cholesterol, arteriosclerose, onvruchtbaarheid, overgewicht…) krijgen ruime belangstelling met praktische adviezen. Naast zijn ruime kennis van de Chinese diëtetiek is Peter Torssell ook goed thuis in de wereldwijde wetenschappelijke studies rond voeding. Hij weet en toont aan dat de Chinese diëtetiek een belangrijke rol kan spelen in de (wereld) gezondheid, maar vooral voor de dagelijkse praktijk.

Vier boeiende weekends om uw kennis over voeding en diëten up te daten en die u de mogelijkheid geven om gericht voedingsadvies te geven.